Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségpont akkreditáció a tehetségpontok szemével

2024. június 18.

A tehetségpontok a Matehetsz Tehetséghálózatának csomópontjai

A tehetségpontok magas szintű szakmai munkavégzésének támogatása érdekében a Matehetsz egy minőségbiztosítási rendszert épített ki, amelyet minden évben meghirdet a tehetségpontoknak. Ez az úgynevezett tehetségpont akkreditáció, amely már több mint 10 éves múltra tekint vissza és már közel 700 tehetségpont kapcsolódott be a folyamatba.

Az akkreditáció során a tehetségpontoknak több - egy online felületen is bemutatható - feltételnek kell megfelelniük. A szakmai adatok online felületre történő feltöltése alatt a Matehetsz akkreditációs szakértői segítik a tehetségpontok munkáját, valamint az eljárás során személyesen is ellátogatnak a tehetségpontokhoz. A látogatás során áttekintik a tehetséggondozó munkát és szükség esetén tanácsot is adnak.

A rendszer minőségbiztosítása nagyon fontos: a Matehetsz évről évre vezet be változtatásokat, ezzel segítve a hatékonyabb munkát. Ennek a minőségbiztosítási folyamatnak eddig is része volt a tehetségpontok megkérdezése, véleménye a szakértők munkájáról a személyes látogatás során szerzett tapasztalataikról. Ezek az információk eddig nem strukturált formában érkeztek a Matehetsz-hez, főleg informálisok voltak, így elemezni is nehéz volt őket.

A 2019/2020-as akkreditáció befejeztével első ízben kereste meg a Matehetsz egy kérdőívvel a tehetségpont akkreditációban részt vett tehetségpontokat azzal, hogy mit gondolnak a Matehetsz minősítő rendszeréről? A kérdőívre adott válaszok alapján (a tehetségpont akkreditációban részt vett 160 tehetségpont közül 113 tehetségpont kitöltötte a kérdőívet) Páskuné dr. Kiss Judit és Kormos Dénes a Matehetsz akkreditációs szakértői elemzést készítettek, melynek rövid kivonatát itt, a teljes elemzést pedig itt olvashatja.