Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Pósa Lajos magánvállalkozó

Genius Loci Díj 2016., helyi kategória

Pósa Lajos 2012-ben határozta el, hogy szenci magyar vállalkozóként rendszeres anyagi támogatásban részesíti egykori iskolája, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola tehetségfejlesztő programjait. Pósa úr a rendszeres, nagyvonalú anyagi támogatást magánvagyonából biztosítja, minden évben kijelölve azokat a célokat, programokat, amelyeket az általa létre hozott alapítvány támogat. 

„Aki egy picit is ismeri a kisebbségi lét viszontagságait, tudja, hogy színvonalas anyanyelvi oktatás  nélkül az asszimiláció megállíthatatlan. Tehát számomra a felvidéki anynyelvi oktatás támogatása a határon kívüli magyarság fennmaradásának alapvető feltétele, amiért  nem várok semmiféle kitüntetést, elismerést. A fő terület, amit támogatni próbálok, a felvidéki magyar oktatás és kultúra, főleg  a  hazai magyar alap-  ill. középiskolai, kivételesen az egyetemi oktatás és kutatás. Ezen kivül támogatom a magyarsághoz kapcsolódó kultúremlékek felújitását vagy építését is. A második fontos terület a hazai magyar orvosok által vezetett klinikák, osztályok támogatása. Összesen évente kb. 5-15 ezer eurót fordítok ezen  projektek támogatására.“ – mondta el a díj odaítélésa kapcsán Pósa Lajos.

Az első években az alapiskolát támogató alapítvány notebookokat és interaktív táblákat vásárolt és hozzájárult a színházterem kialakításához, a következő években újabb interaktív táblák beszerzése mellett, támogatta, hogy minden tanulónk eljusson Budapestre, megtekinthesse a budai várat, a Parlamentet és a koronázási ékszereket, a Terror Házát, valamint a természettudományi múzeumot, hozzájárult a  természettudományi oktatás fejlesztéséhez, vegyszereket, fizikai és kémiai segédeszközöket vásárolt. Az idei tanévben a programozás fejlesztését támogatta, valamint a magyar tudomány csarnokának kialakításához járult hozzá anyagilag, eszközfejlesztési beruházással. Pósa úr a kezdetektől fogva támogatja az iskola helytörténeti kutatásait, kiállításait, a helytörténeti regionális konferencia megszervezését, valamint a helytörténeti kiadványok létrejöttét. A Pósa-díj pedig kiemelkedően teljesítő diákok és a legeredményesebb pedagógusok munkáját ismeri el minden éveben.

„Támogatónk klasszikus értelemben vett mecénás, aki szívén viseli a magyar közösség sorsának alakulását a szórványban, és felismerte, hogy a magyar iskolán keresztül valósítható meg a közösség megtartása, stabilitása, újjákovácsolása, ehhez pedig anyagilag stabil hátteret képes nyújtani“ – írja ajánlásában Matus Mónika iskolaigazgató.