Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

European-Cert doo Szabadka

Genius Loci Díj 2016, helyi kategória

A szabadkai European-Cert doo-t az ugyancsak vajdasági, felsőoktatási tehetséggondozással foglalkozó PéHáDész Tehetségpont jelölte a Genius Loci Díjra.

A szabadkai European-Cert doo vállalat képviselői dr. Kovács Sárkány Hajnalka és Kovács Vilmos példaértékűen elkötelezettek a tehetséggondozás terén. Mindketten az élelmiszertudományok doktorai, tudományos munkásságuk széleskörű, emellett minőségbiztosítással, tanúsítással foglalkozó cégük üzletileg is sikeres. Számos formában segítik a PéHáDész Tehetségpont és a mögötte álló Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének tevékenységét. Az együttműködés fókuszában a pályaorientáció áll, a munkaerőpiaci elvárások közvetítésével, tanácsadással, lehetőségek felkutatásával és bemutatásával nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a magasan képzett fiatalok a legjobb döntést hozhassák saját jövőjükkel kapcsolatban. Középiskolások körében előadásaikkal népszerűsítik a továbbtanulást és a tudományos életpályát, a vajdasági magyar egyetemisták számára szervezett kishegyesi Szabadegyetemen és a zentai Tudományok útja rendezvényen is előadóként szerepeltek. A szakmai támogatás mellett anyagilag is hozzájárulnak a Tehetségpont sikeres működéséhez.

A cég vezetői így válaszolnak arra a kérdésre, miért fontos számukra a tehetséggondozás: „A tehetségtámogató programokban való aktív részvétellel az országhatár mindkét oldalán élő céltudatos és tehetséges fiatalok szakmai fejlődéséhez szeretnénk hozzájárulni, hiszen ők azok, akik majd motorjai lesznek térségünk fejlődésének. Töretlenül hiszünk a szakmaiságban, és szívügyünk a minőség.”

Hajnalka és Vilmos mindemellett az Szegedi Tudományegyetem Alma Materének mentorprogramjában is aktív, a látókörükbe kerülő fiatalokat, legyenek azok középiskolások, egyetemisták, doktoranduszok, lehetőségeik szerint segítik, jó tanácsokkal látják el, megmutatják számukra a lehetőségeket, szakmai segítséget nyújtanak nekik konferenciákon, pályázatokon való részvételek esetén is.

A szakmai segítség mellett anyagi támogatásukkal is lehetővé teszik a programok zökkenőmentes lebonyolítását, a tehetségpont kiadványainak megjelentetését. „Olykor nem is az adomány nagysága, hanem a segítő kéz gyorsasága a legnagyobb segítség, ami lehet egy kis ajándék (egy díjazottnak), vagy egy autó (a lerobbant helyett), teljesen mindegy, ha kellő pillanatban érkezik.” – jellemzi a kapcsolat intenzitását d. Novák Anikó, a jelölő Tehetségpont vezetője.