Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elhunyt Kállai Gábor sakkozó, nemzetközi sakk-nagymester, a Matehetsz alapító tagja

2022. január 3.

2021 szilveszterén elhunyt Kállai Gábor sakkozó, nemzetközi nagymester, sakkszakíró, a Matehetsz alapító tagja, aki ötletgazdája volt a Bartók-évfordulós Tehetség Napnak. A sakk-nagymester mindössze 62 éves volt.

 

Kállai Gábor életútja

A széles körben elismert és kedvelt nemzetközi sakkmester és sakkszakíró 14 éves korától minden percét a sakkozás töltötte ki, aki Szabó László és Forintos Győző nagymesterek tanítványának vallotta magát. 1982-ben szerezte meg a nemzetközi mesteri, majd 1995-ben a nemzetközi nagymesteri címet. Ezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett. Számos sakk-könyv szerzője, a Mindentudás Egyetemének sikeres előadója és több újság sakkrovatának vezetője volt. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televízióképernyőn gyakran szerepelt, ahol rendszeresen hatalmas lelkesedéssel népszerűsítette a sakkot. 2006-tól a Sport TV Sakkk! című műsor házigazdájaként láthatta a közönség.

Legnagyobb egyéni sikerét a Rapid világbajnokságon (Mazatlan, Mexikó) elért VII. hely elérése jelentette 1988-ban, míg szövetségi kapitányként 2002-es bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette el a magyar férfi válogatottat. Bajnokságot nyert az MTK-VM, a Miskolci SSC, a Bern és Strasbourg csapatával. Élő-pontszáma 2016. júniusban 2471 volt, ezzel a magyar ranglistán a 32. helyet érte el. (Legmagasabb Élő-pontszáma 2555 volt 2001 júliusában és októberében.)

2001 és 2011 között az Magyar Sakkszövetség (MSSZ) szakmai igazgatójaként, majd PR igazgatójaként tevékenykedett. 2014 elejétől az MTK újrainduló sakkszakosztályának elnöke, valamint a Bay Area Chess (Kalifornia) közhasznú szervezet igazgatótanácsának tagja, emellett a Magyar Sakkozásért Alapítvány életre hívásának kezdeményezője, majd egyik alapító kurátora volt.

Kállai Gábor a 2005-ben létrejött Tehetséges Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökeként is tevékenykedett, akinek ötlete mentén lett március 25-e, Bartók Béla születésnapja országszerte a "Tehetség Napja". Az alapítvány olyan társadalmi környezet létrejöttének elősegítését tűzte ki célul, amelyben minden ember tehetsége fontos érték, és a tehetség megbecsülése, fejlesztése, valamint a tehetséges emberek megtartása közös feladat. A sakk-nagymester hosszú éveken át volt az NTT és a Matehetsz Tehetség Nagykövet Választó Tanácsának a tagja.

Váratlan, korai távozásával nem csupán a magyar sakktársadalom szenvedett komoly veszteséget, hanem a tehetséggondozás is. Temetéséről később intézkednek, a Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti.